La Geoda

La Sierra del Aguilón is door de geschiedenis heen een mijngebied geweest. De Sierra del Aguilón betekent letterlijk Adelaarsgebergte, omdat het de vorm heeft van een Adelaar. De hedendaagse mijnbouw begon in 1840 met de winning van het zilverhoudende erts galeniet. Na 1870 begint de ijzerwinning, waardoor Jaravia een van de meest welvarende mijndistricten van Spanje is geworden.

In december 1999 ontdekten leden van de Mineralogist Group van Madrid Pulpí’s Geode in Mina Rica, een kolossale minerale geode van 8 meter lang en 2 meter hoog. Het is bekleed met gipskristallen, waarvan sommige 2 meter lang zijn. De transparantie en smetteloosheid maken het tot een wonder van de natuur. Gezien de afmetingen en de kristalgrootte, transparantie en perfectie is dit wereldwijd een uniek fenomeen.

De oorsprong van deze bizarre geode kan in twee fasen worden verklaard: de spleetvorming en de daaropvolgende minerale afzetting aan de binnenkant. De kloof werd veroorzaakt door dolomietkarstificaties, die deel uitmaken van de Sierra del Aguilón. Dolomiet is een carbonatisch materiaal (calcium-magnesium-carbonaat) en Kartificatie is het oplossen van kalksteen in water).

La Geoda de Pulpí

Vanaf 2019 is La Geoda opengesteld voor (kleinschalig) bezoek en worden er rondleidingen gegeven. De rondleidingen zijn in het Spaans, maar voor buitenlanders is het ook mogelijk om de informatie in het Engels, Duits, Frans of Nederlands te krijgen via het huren van een Smartphone (€ 3,-). Vanwege de beperkte capaciteit is het wel raadzaam om op tijd te reserveren.

Hiervoor wordt verwezen naar de website: La Geoda de Pulpí.