Macael

Op een afstand van 73 kilometer (55 minuten) van Mar de Pulpí, ligt het (marmer)stadje Macael. Anno 2021 telde het stadje 5.449 inwoners. Het ligt op een hoogte van 538 meter en ligt 75 kilometer van de provinciehoofdstad Almería .

Deze gemeente staat bekend om zijn marmergroeven. Hoewel er ook gele en grijze variëteiten zijn (Macael geel en Macael grijs), is de meest bekende de Macael witte marmeren variëteit, die wordt gekenmerkt door de zuiverheid van zijn witte kleur, die ook wel “wit goud” wordt genoemd.

In de stad is ook het marmermuseum gevestigd. In het museum worden allerlei elementen getoond, die te maken hebben met de
exploitatie van marmer, de geschiedenis en de cultuur ervan. Het museum heeft ook een projectiezaal, een ruimte voor de ontvangst van bezoekers en het aanbieden van toeristische informatie, en een kleine winkel met marmeren artikelen.

In Macael staan veel kunstwerken die van marmer zijn gemaakt. Onder andere staat in Macael de grootste vijzel van Europa (gemaakt van marmer). Ook de stoep, trappen balustrades, bankjes, fontein en plantenbakken zijn er van marmer gemaakt. Het is daarom erg leuk om een stadswandeling langs deze marmeren kunstvoorwerpen te maken. In het museum kan een plattegrond worden gekocht, waarop deze kunstvoorwerpen staan aangegeven.

Er wordt bij Macael nog steeds marmer gewonnen. Enkele kilometers buiten de stad is de marmergroeve nog in bedrijf. Een bezoek daarvan is niet mogelijk, maar van bovenaf kun je wel op de marmergroeve neerkijken en zo zien hoe het marmer gedolven wordt. Macael is nog niet erg toeristisch ingesteld. Een bezoek aan deze stad is daarom zeker de moeite waard.